Сторінка 8 з 8

Re: Технологія вирощування зернових.

Додано: 29 жовтня 2018, 10:50
administrator
Можна. В нас практикують сівбу ячміня в тому числі коли всі строки минули, річ утім що ячмінь прекрастно кущится і навесні тому коли озима пшениця вже точно просяде в урожайності внаслідок пізднього строку сіви то ячмінь дасть цілком пристойний урожай. В тойже час занадто ранній посів викликає переростання рослин що знижує його і так недуже високу морозостійкість.
Норму висіву незавищуйте, навідміну від пшениці ячмінь при завищенні норми висіву понад 200 кг/га урожайність сильно може і незнизить проте гарантованно поляже а тут недобір урожаю гарантованно.
Ще наканалі драгарчука в одному з відео говорилось що аргентинаць Густаво рекомендував сіяти ячмінь неглибше 3см, впринципі і для озимої пшениці така глибинна позитивно впливає на продуктивність а для ячміня виявляється тимбільше.

Re: Технологія вирощування зернових.

Додано: 31 жовтня 2018, 14:55
Mininoytil
Знайшов статтю в журнлі агроном на цю тему СТРОКИ СІВБИ У ВИСОКОЕФЕКТИВНІЙ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ тут.
Screenshot_6.jpg
Screenshot_6.jpg (49.81 Кіб) Переглянуто 111 разів
Як видно з таблиці кращими строками є початок серединна жовтня принаймні для умов Миронівки Вінницька обл.

Re: Технологія вирощування зернових.

Додано: 08 листопада 2018, 14:00
Mininoytil
Журнал агроном про фази розвитку зернових тут
О Проростання
00 сухе насіння
01 початок набубнявіння насіння
03 кінець набубнявіння насіння
05 зародковий корінець виходить із насінини
07 зародковий чохлик (колеоптиль) виходить
із насінини
09 сходи: зародковий чохлик пробивається крізь поверхню ґрунту, стає помітним перший листок нагкінчику колеоптиля
1 Розвиток листя
10 перший листок виходить із колеоптиля
11 стадія 1-го листка: сформований 1-й пластинчастий листок, помітна верхівка 2-го листка
12 стадія 2-го листка: сформований 2-й пластинчастий лист, помітна верхівка 3-го листка
Стадії почергово продовжуються до...
19 сформовано 9 та більше пластинчастих листків, при цьому кущіння може розпочинатися з 13-ї стадії (утворено три листка); в цьому випадку переходять до 21 стадії
2 Кущіння
21 помітний 1-й пагін кущіння: початок кущіння
22 помітний 2-й пагін кущіння
Стадії почергово продовжуються до....
29 помітно 9 та більше пагонів кущіння
Вихід у трубку може розпочинатися і раніше, в цьому випадку переходять до ЗО стадії
3 Вихід у трубку (основний пагін)
30 Початок виходу у трубку: основний пагін та бокові пагони кущіння значно випрямлені, починають подовжуватися, колосок віддалений від вузла кущіння на мін. 1 см
31 стадія 1-го вузла: 1-й вузол помітний над
поверхнею ґрунту; віддалений від вузла кущіння на мін. 1 см
32 стадія 2-го вузла: 2-й вузол помітний і віддалений від першого мін. на 2 см
33 стадія 3-го вузла: 3-й вузол віддалений від другого на мін. 2 см
37 поява останнього листка (прапорцевий листок), останній лист ще згорнутий
39 стадія лігули (листкового язичка): вже помітні листкові плівочки (язички) на прапорцевому листку, прапорцевий листок повністю розвинутий
4 Набрякання колоска чи віника
41 листкова піхва прапорцевого листка подовжується
43 колосок/віник просувається вперед у стеблі, листкова
піхва прапорцевого листка починає набрякати 45 листкова піхва прапорцевого листка набрякла 47 листкова піхва прапорцевого листка відкривається 49 кінчики остей: ості стають помітними над лігулою прапорцевого листка
5 Висування колоса та віника
51 початок висування колоса/віника: кінчик
колоса/віника виходить зверху чи збоку
з листкової піхви
55 середина висування колоса/віника: основа
ще у листковій піхві
59 завершення висування колоса/віника:
колос/віник повністю видимі
6 Цвітіння
61 початок цвітіння: стають помітними перші пильники
65 середина цвітіння: 30% зрілих пильників
69 завершення цвітіння
7 Утворення плоду
71 перші зерна досягли половини їхнього кінцевого розміру: вміст зерен водянистий 73 рання молочна стиглість
75 середня молочна стиглість: усі зерна досягли їхнього кінцевого розміру: вміст зерен схожий на молоко, зерна ще зелені 77 пізня молочна стиглість
8 Дозрівання насіння
83 рання тістова стиглість
85 тістова стиглість: вміст зерен ще м’який, але
сухий; слід від натискання нігтем випрямляється
87 воскова стиглість: слід від натискання нігтем не випрямляється
89 повна стиглість: зерно тверде, важко розламується
при натисканні
9 Відмирання
92 технічна стиглість: зерно вже не може розламатися або деформуватися від натискання нігтем
93 впродовж дня зерна неміцно утримуються
97 рослина повністю відмерла, стебла ламаються
99 зібраний врожай (стадія для визначення обробки
зерна після збору врожаю, наприклад, захист запасів, за виключенням обробки посівного матеріалу = 00)